Cookie Consent by TermsFeed

Vraag en aanbod van valuta

De wisselkoers van een valuta komt tot stand doormiddel van vraag en aanbod. Valuta wordt verhandeld op de valuta markt.

Vragers van valuta

De vragers van valuta zijn alle buitenlandse partijen die de valuta nodig hebben van het land, om in het land iets te kunnen kopen, te kunnen investeren of te beleggen. De gevraagde hoeveelheid valuta vinden we terug aan de ontvangstenkant van de betalingsbalans.

Aanbieders van valuta

De aanbieders van valuta zijn alle binnenlandse partijen die iets in het buitenland willen kopen, daar willen investeren of willen beleggen. Deze aanbieders bieden hun eigen valuta aan in ruil voor de vreemde valuta. De aangeboden hoeveelheid is terug te vinden in de uitgavenkant van de betalingsbalans.

geldhoeveelheid.php

De vraag en aanbod van een valuta kunnen we in een grafiek tekenen. Op de x-as staat de maatschappelijke geldhoeveelheid (M) van één valuta (bijvoorbeeld euro). Op de y-as staat de prijs van de valuta, de prijs van de valuta wordt uitgedrukt in de vreemde valuta. De wisselkoers euro/dollar is de prijs van euro’s uitgedrukt in dollars.

Vraag en aanbod valuta

In de bovenstaande grafiek zie je de vraag en aanbodlijn van euro’s in ruil voor dollars. Het marktevenwicht bevind zich bij de hoeveelheid euro’s Meuro. De prijs van een euro is bij dit evenwicht $1,20.

Veranderingen van de vraag en aanbodlijn

Net zoals de vraag- en aanbodlijn kan ook de vraag en het aanbod van een valuta veranderen. Wanneer een van beide onderdelen veranderd ook het marktevenwicht en ontstaat er een nieuwe evenwichtsprijs en evenwichtshoeveelheid. Wanneer de prijs van een valuta stijgt noemen we dit appreciatie, wanneer de prijs van een valuta daalt noemen we dit depreciatie.

In het onderstaande vraag- en aanbod model zie je een verschuiving van de vraaglijn. Door de verschuiving naar rechts omdat de vraag naar euro’s vanuit de VS toeneemt ontstaat er een nieuw marktevenwicht. Bij het nieuwe marktevenwicht hoort een nieuwe evenwichtshoeveelheid Meuro = 1 en een nieuwe evenwichtsprijs van $1,30 die betaald wordt voor €1.

Appreciatie