Cookie Consent by TermsFeed

Depreciatie

Een depreciatie is een koersdaling van een valuta door een verandering in de vraag of het aanbod van de valuta op de valutamarkt. Er zijn twee mogelijke oorzaken van een depreciatie van een valuta met een flexibele wisselkoers.

Afname van de vraag

Wanneer de vraag naar een valuta afneemt zal ook de prijs van deze valuta afnemen. In het volgende vraag- en aanbodmodel zien we dat de vraag naar euro’s vanuit de Verenigde Staten afneemt. Door de daling van de vraag verschuift de prijs van €1 van $1,20 naar $1,10. Er is dus sprake van een depreciatie van de euro.

Depreciatie

Toename van het aanbod

Wanneer het aanbod van een valuta toeneemt zal de prijs van deze valuta afnemen. In het volgende vraag- en aanbodmodel zien we dat het aanbod van euro’s vanuit de eurozone toeneemt. Door de toename van het aanbod daalt de prijs van €1 van $1,20 naar $1,10. Er is dus sprake van een depreciatie van de euro.

Depreciatie

Vaste wisselkoersen

Ook bij het systeem van vaste wisselkoersen kan een valuta appreciëren. Dit kan door het aanpassen van vaste wisselkoers door de overheid of de centrale bank van het land.