Cookie Consent by TermsFeed

Wisselkoersen

Een wisselkoers is de prijs van een valuta uitgedrukt in de andere valuta. Een wisselkoers van £1,12 voor 1 euro betekend dat 1,12 Britse pond evenveel waard is als 1 euro. Wisselkoersen spelen een grote rol bij de internationale handel maar hebben ook veel invloed op de binnenlandse economie. Overheden en centrale banken letten daarom erg op de werking van de valutamarkten waar doormiddel van de vraag en aanbod van valuta de prijs van een valuta tot stand komt.

Zwevende wisselkoersen

Veel wisselkoersen kunnen vrij bewegen, dit noemen we zwevende wisselkoersen. De vraag en aanbod van valuta bepaald de wisselkoers. Een ander woord voor zwevende wisselkoers is flexibele wisselkoes of variabele wisselkoers.

Vaste wisselkoersen

Bij een vaste wisselkoers is een valuta gekoppeld aan een andere valuta met een vaste verhouding. Wanneer een land zijn valuta koppelt aan een andere valuta moet de centrale bank van het land de eigen valuta altijd tegen dezelfde vaste wisselkoers inwisselen. Naast een vaste wisselkoers zijn er ook landen die een wisselkoers hebben afgesproken waarvan de wisselkoers niet meer dan een paar procent van mag verschillen. Een voorbeeld hiervan is de Deense Kroon die gekoppeld is aan de Euro