Cookie Consent by TermsFeed

Appreciatie

Een appreciatie is een koersstijging van een valuta door een verandering in de vraag of het aanbod van de valuta op de valutamarkt. Er zijn twee mogelijke oorzaken van een appreciatie van een valuta met een flexibele wisselkoers.

Toename van de vraag

Wanneer de vraag naar een valuta toeneemt zal ook de prijs van deze valuta toenemen. In het volgende vraag- en aanbodmodel zien we dat de vraag naar euro’s vanuit de Verenigde Staten toeneemt. Door de stijging van de vraag verschuift de prijs van €1 van $1,20 naar $1,30. Er is dus sprake van een appreciatie van de euro.

Appreciatie

Afname van het aanbod

Wanneer het aanbod van een valuta afneemt zal de prijs van deze valuta toenemen. In het volgende vraag- en aanbodmodel zien we dat het aanbod van euro’s vanuit de eurozone afneemt. Door de afname van het aanbod stijgt de prijs van €1 van $1,20 naar $1,30. Er is dus sprake van een appreciatie van de euro.

Appreciatie

Vaste wisselkoersen

Ook bij het systeem van vaste wisselkoersen kan een valuta appreciëren. Dit kan door het aanpassen van vaste wisselkoers door de overheid of de centrale bank van het land.