Cookie Consent by TermsFeed

Ingebouwde conjunctuurstabilisatoren

Zonder nieuw ingrijpen in de economie door de overheid hebben verschillende conjuncturele stabilisatoren een anticyclische werking op de schommelingen in de economie. In Nederland zijn dit de volgende onderdelen:

Inkomensoverdracht

Tijdens een laagconjunctuur neemt de werkloosheid toe. In Nederland ontvang je een werkloosheidsuitkering op het moment dat je werkloos raakt. Deze uitkering zorgt ervoor dat iedereen in Nederland een inkomen heeft en niemand zonder inkomen komt te zitten. Hiedoor kan iemand die werkloos raakt nog steeds geld uitgaven, hierdoor daalt de vraag minder hard dan wanneer iemand die werkloos raakt helemaal niks meer kon kopen. Hierdoor wordt het effect van de werkloosheid op de conjunctuurgolf minder groot.

Minimumloon

Het minimumloon zorgt ervoor dat mensen tijdens een laagconjunctuur nog steeds verzekerd zijn van een loon waarvan zij kunnen rondkomen. Producenten willen namelijk het liefst tijdens een laagconjunctuur de loonkosten verlagen, door een minimumloon in te stellen wordt ervoor gezorgd dat iedereen nog steeds genoeg geld krijgt om te blijven besteden.

Progressieve belastingen

Progressieve belastingen zorgen ervoor dat mensen met een hoger inkomen meer belasting gaan betalen. Tijdens een hoogconjunctuur zullen de inkomens van de mensen stijgen, maar door de progressieve belastingen zullen de mensen meer belasting gaan betalen waardoor het inkomen minder hard stijgt. Hierdoor kunnen mensen minder besteden dan wanneer er geen progressieve belastingen waren geweest. Hierdoor neemt de economsiche groei minder hard toe.

Effect ingebouwde stabilisatoren

Automatische indicatoren zorgen voor minder diepe dalen en minder hoge pieken.