Cookie Consent by TermsFeed

Gevolgen inflatie

Inflatie is de stijging van de het algemeen prijspeil in een land en heeft verschillende oorzaken. Hiernaast heeft inflatie ook verschillende gevolgen, we zullen een paar gevolgen opnoemen en toelichten.

Vermindering koopkracht

Inflatie betekend dat de prijzen in een land stijgen, wanneer de prijzen stijgen kunnen gezinnen minder kopen wanneer hun inkomen gelijk blijft. Wanneer gezinnen minder kunnen kopen spreken we van een vermindering van de koopkracht.

Schulden worden minder waard

Door inflatie treed er geldontwaarding op, het geld wordt minder waard. Als iemand 20 jaar gelden bijvoorbeeld €10.000 heeft geleend is die €10.000 nu minder waard dan 20 jaar geleden.

Mensen gaan minder graag sparen

Mensen gaan minder graag sparen als er inflatie is, inflatie verlaagd namelijk het reëel rendement wat zij op hun spaarrekening ontvangen. Bovendien word het geld wat nu gespaard wordt in de toekomst minder waard, mensen willen hierop gecompenseerd worden en zullen een hogere rente eisen.

Internationale concurrentie positie verslechterd

Omdat door inflatie de prijzen in een land stijgen verslechterd de internationale concurrentiepositie. Door de stijging van de prijzen in het land wordt het voor bedrijven steeds moeilijker om te concurreren met bedrijven in andere landen.