Personeelsbeleid
Personeelsbeleid gaat over alle manieren waarop een onderneming omgaat met zijn personeel. Sommige onderdelen van personeelsbeleid, zoals beloningen zijn op andere pagina’s terug te vinden. Hier gaan we in op een aantal onderdelen van personeelsbeleid: werving, selectie, ontwikkeling en uitstroom.
Werving
Werving gaat over de manier waarop personeel de onderneming binnenkomt.
Voordat een onderneming personeel kan gaan werven moet het eerst bedenken welk personeel het nodig heeft. Dit doet een onderneming door een functiebeschrijving te schrijven voor alle taken in de onderneming.
Een functiebeschrijving is een beschrijving van alle taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden en alle kennis en vaardigheden die horen bij een bepaalde functie waarvoor iemand moet worden geworven.
Nadat een beschrijving is gemaakt van alle functies moet een functiewaardering worden opgesteld. Dit is een rangorde van functies op basis van zwaarte en belang voor de organisatie. Hierdoor kunnen functies worden vergeleken en prioriteiten worden gesteld voor de werving. Deze rangorde heeft vaak ook invloed op het salaris voor elke functie.
Wanneer alle functies in een onderneming duidelijk zijn wordt gekeken naar de mensen die al in de onderneming aanwezig zijn en wordt een planning gemaakt voor de werving van personeel dat nu en in de nabije toekomst nodig is. Hierbij is belangrijk dat gekeken wordt naar de onderneming door de tijd: als de onderneming een dalende economie verwacht moet het hiermee rekening houden bij de werving van personeel.
Wanneer een planning is gemaakt voor de werving van personeel kan nieuw personeel worden benaderd. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan en de methode wordt vaak uitgekozen op basis van de functiebeschrijving en functiewaardering. Een aantal mogelijkheden zijn als volgt:
- Bemiddeling met UWV, die banen zoekt voor werklozen
- Plaatsen van personeelsadvertenties
- Inschakelen van een extern bureau die gerichter advertenties plaatst
- Inschakelen van een headhunter die nog gerichter individuele kandidaten benaderd
Wanneer een onderneming een aantal kandidaten geworven heeft kan zij verder gaan met selectie.
Selectie
Selectie gaat over de manier waarop mogelijk nieuw personeel wordt uitgekozen.
Wederom wordt op basis van de functiebeschrijving en de functiewaardering een keuze gemaakt over welke middelen worden ingezet om een goede keuze te maken. Een aantal mogelijkheden van middelen die kunnen worden ingezet zijn als volgt:
- Inwinnen van gegevens uit het verleden, bijvoorbeeld vorige functies met vergelijkbare functiebeschrijvingen
- Sollicitatiegesprek, een gesprek met de sollicitant waarin vragen over vaardigheden, doelen en persoonlijkheid kunnen worden gesteld en beantwoord
- Vaardigheidsproeven, een dure en tijdrovende manier om de vaardigheden te testen, vaak gebruikt in bijvoorbeeld de ict.
- Psychotechnisch onderzoek, tests bedoeld om erachter te komen hoe een sollicitant denkt
Aan het einde van de inzet van deze middelen maakt de onderneming een keuze om een sollicitant aan te nemen. Daarna wordt het belangrijk voor de onderneming om zijn bestaande personeelsbestand te beoordelen en ontwikkelen.
Ontwikkeling
Alle kennis van personeel van een onderneming noemen we ook wel menselijk kapitaal. Het is belangrijk voor een onderneming om zijn menselijk kapitaal maximaal te benutten door personeel te ontwikkelen en beoordelen.
Personeel kan worden ontwikkeld door bijscholing en omscholing.
- Bijscholing: de werknemer blijft hetzelfde werk doen, maar leert hij of zij nieuwe technieken
- Omscholing: de werknemer leert een nieuwe functie
Voor de beoordeling van werknemers wordt per cyclus van, in de meeste gevallen een jaar, een aantal gesprekken gevoerd.
- Functioneringsgesprek
Een gesprek om de voortgang te bespreken en eventueel werk of ontwikkeling bij te sturen - Beoordelingsgesprek
Een gesprek om het functioneren in een jaar te bespreken en een beslissing te maken of het contract van de werknemer wordt verlengd of aangepast.
Uitstroom
Wanneer uit een beoordelingsgesprek naar voren komt dat de werknemer niet verder gaat in de onderneming wordt de arbeidsovereenkomst beëindigd en spreken we van uitstroom.