Cookie Consent by TermsFeed

Eigen risico

Door moreel wangedrag en averechtste selectie moet een verzekeraar zijn premie verhogen om ervoor te zorgen dat hij als nog winst kan maken. Echter wanneer de premie stijgt zullen minder mensen zich gaan verzekeren bij deze verzekeraar waardoor de opbrengsten afnemen. Een methode om moreel wangedrag en averechtse selectie te verminderen is het invoeren van een bonus-malussysteem. Andere methoden hiervoor zijn het verminderen van de informatieachterstand, het invoeren van premiedifferentiatie, en het invoeren van eigen risico.

Wanneer een verzekering een eigen risico heeft betekent dit dat de verzekeraar niet de gehele schade vergoedt. Een deel van de schade moet de verzekeringsnemer zelf betalen, dit is zijn eigen risico. In ruil voor dit eigen risico verlaagd de verzekeraar de premie. Door het eigen risico word moreel wangedrag tegengegaan, wanneer je namelijk schade maakt moet je het eerste gedeelte zelf betalen. Hierdoor ga je voorzichtiger om met het verzekerde goed.

Wanneer je een verzekering afsluit heb je zelf de keus hoe hoog je eigen risico moet zijn. Wanneer je kiest voor een hoog eigen risico zal de maandelijkse premie lager zijn. Kies je voor een laag eigen risico dan zal je maandelijkse premie hoger zijn. Wanneer je als verzekeringsnemer gaat kiezen voor een eigen risico hou je rekening met de kans dat jij dit moet gaan betalen.

Wanneer je een ongezonde levensstijl hebt zal de kans dat je ziektekosten maakt hoog zijn. Hierdoor kies je voor een laag eigen risico bij je zorgverzekering, hierdoor hoef je niet veel zelf te betalen als je ziektekosten maakt. De premie die je nu betaald stijgt wel.

Wanneer je een gezonde levensstijl hebt is de kans dat je ziektekosten maakt klein. Hierdoor kies je voor een hoog eigen risico bij je zorgverzekering, je gaat er namelijk vanuit dat je toch geen zorgkosten gaat maken dit jaar. Hierdoor is de premie die je betaald voor je zorgverzekering lager.

Het bestaan van eigen risico betekent niet dat het afsluiten van een verzekering geen waarde meer heeft. In het voorbeeld van een ziektekostenverzekering zullen de meeste mensen zich niet verzekeren voor de kleine uitgaven, maar vooral voor grote operaties die ver boven het maximale eigen risico vallen.