Cookie Consent by TermsFeed

Rente centrale bank

De centrale banken beïnvloeden de economie door het aanpassen van de rente van het land. Dit doen zij door het veranderen van de reporente: de rente die een handelsbank betaalt bij de centrale bank.

Eén van de rollen van de centrale bank is het controleren van de economie door middel van monetair beleid. Het belangrijkste gereedschap voor dit monetair beleid van de centrale bank is de rente in het land.

De centrale bank heeft geen directe invloed op de rente van de handelsbanken. Toch kan de centrale bank zorgen dat handelsbanken een andere rente gaan vragen voor spaarrekeningen en leningen.

Handelsbanken kunnen op twee manieren aan geld komen: spaarrekeningen en lenen van de centrale bank. Wanneer handelsbanken geld willen lenen aan mensen terwijl zij onvoldoende spaargeld hebben van consumenten moeten zij extra bij gaan lenen bij de centrale bank. De rente die ze dan betalen noemen we reporente.

De rente voor spaarrekeningen en leningen bij handelsbanken is verbonden aan de reporente.

Een handelsbank geeft op spaarrekeningen een rente die iets lager is dan de reporente. Zo hebben ze voordeel als zij mensen een spaarrekening laten openen.

Dezelfde bank vraagt bij leningen een rente die iets hoger is dan de reporente. Zo verdienen ze geld zelfs als ze voor de lening zelf moeten lenen bij de centrale bank.