Cookie Consent by TermsFeed

Protectiemaatregelen

Protectiemaatregelen zijn maatregelen die genomen worden door een overheid om de eigen markt te beschermen tegen buitenlandse bedrijven. Landen doen dit door exportsubsidies te geven, invoerrechten te heffen of door aan contingentering te doen. Protectiemaatregelen zijn het tegenovergestelde van vrijhandel.

Het invoeren van protectiemaatregelen heeft verschillende nadelen voor het land. Wanneer een land protectiemaatregelen invoert zal de prijs van producten in dat land namelijk stijgen. Ook zal het aanbod van verschillende producten minder worden.

Een reden voor een land om protectiemaatregelen te nemen is omdat het land de werkgelegenheid in het land wil verhogen. Wanneer het land namelijk veel producten uit het buitenland importeert worden er minder producten in het eigen land gemaakt. Door protectiemaatregelen wordt het aantrekkelijker om de producten in het eigen land te maken.

Een andere reden om protectiemaatregelen in te voeren is omdat het land een kleine of nieuwe industrie wil beschermen, dit wordt het infant industry-argument genoemd.