Cookie Consent by TermsFeed

Nationaal prijsniveau

Het nationaal prijsniveau wordt bepaalt door de geaggregeerde vraag en het geaggregeerde aanbod van de hoeveelheid goederen en diensten.

Vanwege prijsstarheid is hierbij een verschil tussen de manier waarop deze prijs tot stand komt op de korte termijn en op de lange termijn.

Prijsniveau op de korte termijn

Op de korte termijn staat het prijsniveau vast, er zijn al prijsafspraken gemaakt over de prijs van de grondstoffen, de prijs van de factor arbeid en andere kosten. De korte termijn geaggregeerde aanbodlijn loopt daardoor horizontaal.

Nationaal prijsniveau

Veranderingen in de korte termijn

Op de korte termijn kan de vraaglijn veranderen, dit wordt ook wel vraaguitval genoemd. Er worden dan minder goederen en diensten gekocht in het land. Wanneer dit gebeurt verschuift de geaggregeerde vraaglijn naar links. Wanneer de geaggregeerde vraaglijn naar links verschuift neemt de hoeveelheid goederen en diensten die verkocht worden af. De prijs neemt echter niet af en het evenwicht verschuift van punt A naar punt B. De productie daalt van Y1 naar Y2.

Nationaal prijsniveau

Van korte termijn naar lange termijn

Op de lange termijn kunnen de prijzen echter wel aangepast worden en dit zal ook gebeuren. Door de afname van de productie worden niet alle productiefactoren optimaal benut. De productie ligt nu onder de natuurlijke productieomvang. Doordat de vraag is gedaald moeten aanbieders hun prijzen gaan verlagen, dit kost echter tijd. Uiteindelijk zal de prijs dalen en daalt de korte termijn geaggregeerde aanbodlijn. Hierdoor ontstaat er een nieuw snijpunt met de nieuwe geaggregeerde vraaglijn bij punt C. Bij punt C wordt de hoeveelheid Y1 geproduceerd en is de prijs P2.

Nationaal prijsniveau

De hoeveelheid Y1 die weer bereikt wordt is dezelfde hoeveelheid die in de uitgangssituatie geproduceerd werd. Dit komt omdat dit de natuurlijke productieomvang is waarbij alle productiefactoren optimaal benut worden. De productie komt alleen op een andere natuurlijk niveau te liggen door technologische ontwikkeling, wanneer dit niet plaats vind blijft de lange termijn geaggregeerde aanbod curve, die het natuurlijke productieniveau aangeeft, op dezelfde plek.