Cookie Consent by TermsFeed

Protectiemaatregelen

Bedrijven uit verschillende landen kunnen niet altijd zonder belemmeringen met elkaar handen omdat er niet altijd sprake is van vrijhandel. Landen binnen de Europese Unie kunnen dit wel omdat er sprake is van een interne markt. Bij landen buiten de EU krijgen bedrijven vaak te maken met verschillende protectiemaatregelen die landen hebben, ook de EU heeft verschillende protectiemaatregelen. Deze maatregelen beschermen de bedrijven in het land tegen concurrentie van bedrijven uit andere landen. Er zijn verschillende protectiemaatregelen die landen kunnen nemen:

Invoerrechten

Invoerrechten zijn belastingen die geheven worden op producten die uit het buitenland geïmporteerd worden. Hierdoor worden producten uit het buitenland duurder waardoor zij minder aantrekkelijk worden voor consumenten om te kopen.

Contingentering/Importquota

Bij contingentering stelt een land een importquota op, er mag dan maar een bepaalde hoeveelheid van een product uit het buitenland geïmporteerd worden per jaar. Hierdoor worden de producten uit het buitenland duurder en kopen mensen meer producten die in het eigen land zijn gemaakt.

Exportsubsidie

Bij een exportsubsidie geeft de overheid geld aan bedrijven die producten exporteren. Deze producten kunnen dan goedkoper in het buitenland verkocht worden waardoor er veel vraag naar is. Door deze grote vraag moeten er veel producten gemaakt worden en neemt de werkgelegenheid in het land toe.