Cookie Consent by TermsFeed

Leenvormen

Wanneer je geld leent om consumptiegoederen te kopen dan spreken we van consumptief krediet. Er zijn verschillende soorten consumptief krediet:

Persoonlijk krediet

Je leent een bedrag en betaalt dat terug in een afgesproken aantal termijnen. Elke maand los je hetzelfde bedrag af op je lening en hier bovenop betaal je rente.

Doorlopend krediet

Een ander woord voor doorlopend krediet is rood staan bij een bank. Met deze bank spreek je af tot welk bedrag je rood mag staan, wanneer je het geld nodig hebt mag je dit lenen en neem je het geld op. Wanneer je het bedrag helemaal of voor een gedeelte hebt terugbetaald mag je het weer opnieuw lenen.

Salariskrediet

Salariskrediet is bijna hetzelfde als doorlopend krediet. Met de bank spreek je af tot welk bedrag je rood mag staan. De hoogte van dit bedrag hang af van je salaris.

Naast dat je geld kan lenen kan je er soms ook voor kiezen om een product in een aantal termijnen te betalen, dit gebeurd bij koop of afbetaling en huurkoop. Het totaal bedrag wat je bij koop op afbetaling in totaal betaalt voor het product is hoger dan het bedrag wat je moet betalen als je het product in een keer zou betalen, deze extra kosten zijn kredietkosten. Ook kan je er voor kiezen om een product niet te kopen maar te leasen.

Koop op afbetaling

Bij koop op afbetaling koop je een product en betaal je het in een afgesproken aantal termijnen terug. Je bent meteen eigenaar van het product.

Huurkoop

Bij huurkoop koop je een product en betaal je het in een afgesproken aantal termijnen terug. Je wordt pas eigenaar op het moment dat je de laatste betaling hebt gedaan.

Lease

Bij lease huur je een product en betaal je elke maand een bepaald bedrag. Vaak wordt het onderhoud van het product betaald door de leasemaatschappij die ook de eigenaar van het product blijft.

Test jezelf vraag 1

Wat is het verschil tussen koop op afbetaling en huurkoop?

Antwoord

Bij koop op afbetaling ben je gelijk eigenaar van het product, bij huurkoop ben je dit pas wanneer je de laatste termijn hebt betaald.