Cookie Consent by TermsFeed

Verschillende belastingstelsels

Er zijn verschillende belastingstelsels, deze verschillende belastingstelsels kunnen zorgen voor minder ongelijkheid of juist voor meer ongelijkheid. We onderscheiden drie verschillende belastingstelsels:

Proportioneel belastingstelsel

Bij een proportioneel belastingstelsel betaald iedereen hetzelfde belastingpercentage. Een proportioneel belastingstelsel wordt daarom ook wel een vlaktaks genoemd. Niet iedereen betaald hierdoor hetzelfde bedrag aan belasting. Wanneer in een land 30% belasting betaald moet worden betaald iemand die €1.000 verdiend €300 belasting en iemand die 10.000 verdiend, verdiend €3.000 belasting. Het belastingpercentage is voor iedereen gelijk, het belastingbedrag niet.

Wanneer iedereen hetzelfde percentage van zijn loon belasting betaald zijn de primaire en secundaire arbeidsverdelingen gelijk. Het inkomen wordt door een proportioneel belastingstel dus niet eerlijker.

Degressief belastingstelsel

Bij een degressief belastingstelsel betalen mensen met een hoog inkomen in verhouding een lager percentage dan mensen met een laag inkomen. Een degressief belastingstelsel zorgt ervoor dat er meer ongelijkheid in het land ontstaat. De verdeling van het secundaire inkomen is oneerlijker dan de verdeling van het primaire inkomen.

Een degressief belastingstelsel ontstaat bijvoorbeeld wanneer iedereen bepaald bedrag aan belasting moet betalen. Wanneer iedereen €500 belastingmoet betalen is dit voor iemand die €1.000 verdiend 50% van het inkomen en voor iemand die €5.000 verdiend maar 10%.

Progressief belastingstelsel

Bij een progressief belastingstel betalen mensen met een hoger inkomen naar verhouding meer belasting. Door een professief belastingstelsel in te voeren wordt de verdeling van het secundaire inkomen eerlijker dan de verdeling van het primaire inkomen.

Nederland heeft een progressief belastingstelsel. Naarmate je meer gaat verdienen kom je in een hogere schrijf en betaal je over deze laatste euro’s meer belasting.

We kunnen de verschillende soorten belastingstelsel in het volgende schema samenvatten.

Gemiddeld belastingtarief Marginale belastingtarief Effect op inkomensverdeling
Proportioneel belastingstelsel Bij iedereen gelijk Bij iedereen gelijk Geen effect
Degressief belastingstelsel Daalt bij stijgend inkomen Daalt Denivellerend
Progressief belastingstelsel Stijgt bij stijgend inkomen Stijgt Nivellerend