Cookie Consent by TermsFeed

Belastingbeginselen

Er zijn verschillende motieven waar de overheid rekening mee houdt bij het instellen van belastingen en de hoogte hiervan, dit noemen we belastingbeginselen. Er zijn drie belastingbeginselen.

Draagkrachtbeginsel

Het draagkrachtbeginsel betekend dat iemand met een hoger inkomen meer belasting moet betalen dan iemand met een lager inkomen. Dit zie je terug aan de progressieve belastingen in Nederland. Het draagkrachtbeginsel betekend eigenlijk: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Doordat mensen met een hoog inkomen meer belasting betalen hoeven mensen met een lager inkomen minder belasting te betalen en kunnen mensen zonder inkomen een uitkering krijgen.

Solidariteitsbeginsel

Met het solidariteitsbeginsel wordt bedoeld dat de welvaart en rijkdom eerlijk over het volk wordt verdeeld. Mensen met een hoog inkomen moeten hier iets van afstaan voor mensen zonder inkomen of met een laag inkomen. Dit zien we terug in het stelsel van sociale zekerheid en de zorgtoeslag en huurtoeslag.

Profijtbeginsel

Het profijtbeginsel houdt in dat wanneer je ergens gebruikt van maakt moet je hier ook aan mee moet betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij motorrijtuigenbelastingen die betaald wordt door iedereen met een auto of motor. De opbrengst van deze belasting wordt gebruikt voor het aanleggen van wegen. Iemand zonder auto of motor hoeft niet mee te betalen aan deze belasting en betaalt dus niet mee aan de wegen.