Cookie Consent by TermsFeed

Patent en octrooi

Wanneer een onderneming een nieuw product heeft uitgevonden wil het natuurlijk dit nieuwe product gaan verkopen en hiermee winst gaan maken. Deze winst is nodig om de kosten die gemaakt zijn bij het ontwikkelen van dit nieuwe product terug te verdienen. De onderneming wil niet dat een andere onderneming met dezelfde technologie ook het nieuwe product gaat aanbieden. Om dit te voorkomen kan de onderneming een patent aanvragen. Een ander woord voor een patent is een octrooi. Wanneer een onderneming een patent heeft op een bepaald product mag het als enige dit product produceren.

Het grote voordeel van patenten is dat ondernemingen blijven investeren in het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe technieken en nieuwe producten. Omdat de onderneming door het patent als enige de nieuwe techniek of product mag produceren en verkopen kan het de gemaakte kosten weer terugverdienen. Hierdoor blijven bedrijven geld investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Er kleeft ook een nadeel aan patenten, doordat er maar een bedrijf deze nieuwe technologie of dit nieuwe product mag maken en verkopen ontstaat er een monopolie. Omdat een monopolist zelf de prijs mag bepalen zal de prijs hoger zijn dan wanneer de monopolist concurrentie zal ervaren. Door deze hogere prijs zullen minder mensen het nieuwe product kopen.

Test jezelf vraag 1

Medicijnfabrikanten vragen altijd een patent aan op het moment dat zij een nieuw medicijn hebben ontwikkeld.

  1. Noem een voordeel van het bestaan van patenten op de medicijnmarkt.
  2. Noem een nadeel van het bestaan van patenten op de medicijnmarkt.

Antwoord

  1. Doordat medicijnfabrikanten een patent ontvangen kunnen zij als enige het medicijn verkopen, op deze manier kunnen zij de kosten die zij hebben gemaakt voor het onderzoeken en ontwikkelen van dit medicijn terugverdienen.
  2. Doordat medicijnfabrikanten een patent ontvangen worden zijn ze een monopolist. De medicijnfabrikant mag nu namelijk zelf de prijs van het medicijn bepalen en hoeft hierbij geen rekening te houden met concurrenten. Hierdoor zal de prijs van het nieuwe medicijn hoger zijn en zullen minder mensen het medicijn kunnen betalen.