Cookie Consent by TermsFeed

Monetair beleid en inflatie

Monetair beleid is het beleid wat een centrale bank uitvoert. Een centrale bank probeert om met dit beleid de economie te beïnvloeden. De centrale bank van de landen die met de euro betalen is de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB probeert doormiddel van de rente invloed uit te oefenen op de economie, dit werkt op de volgende manier:

De economie aanwakkeren

Wanneer er op een bepaald moment te weinig wordt gekocht of de inflatie te laag is volgens de normen van de ECB kan de ECB de rente verlagen. Wanneer de ECB haar rente verlaagd kunnen banken goedkoper bij de ECB lenen, de banken zullen deze lagere rente doorberekenen naar hun klanten. Door de lagere rente gaan mensen minder sparen en meer lenen. Hierdoor zal de vraag naar producten toenemen en zal ook de inflatie stijgen.

De economie afremmen

Wanneer de inflatie op een bepaald moment volgens de ECB te hoog is omdat er bijvoorbeeld te veel vraag is naar producten kan de ECB de rente verhogen. Wanneer de ECB haar rente verhoogd moeten banken meer rente betalen als zij geld bij de ECB lenen. Hierdoor zullen banken liever bij elkaar lenen of meer spaargeld van hun klanten willen. Om meer spaargeld aan te trekken verhoogd de bank de rente op spaarrekeningen. Hiernaast zal de bank ook de rente op leningen verhogen omdat het voor de bank zelf ook duurder is geworden om geld te lenen. Door de stijging van de rente zullen consumenten meer gaan sparen en minder gaan lenen waardoor de vraag naar producten afneemt en hoogte van de inflatie zal afnemen.