Cookie Consent by TermsFeed

Inflatie

Inflatie is een stijging van het algemeen prijspeil. Hiermee wordt bedoelt dat de gemiddelde prijs van producten is gestegen. Zo moest je tien jaar geleden misschien €25,- betalen voor een boodschappenmandje vol producten, nu betaal je voor dezelfde producten misschien wel €35,-.
Door inflatie daalt de interne waarde van het geld en dus ook de koopkracht van je geld. Met dezelfde euro kon je vroeger meer kopen dan nu.

In getallen wordt de inflatie weergegeven als het consumentenprijsindexcijfer, ofwel CPI.

Het ontstaan van inflatie

Inflatie kan op verschillende manier ontstaan, we zullen een paar oorzaken toelichten.

Kosteninflatie

Wanneer de productiekosten van een bedrijf stijgen omdat bijvoorbeeld de prijzen van grondstoffen of de loonkosten stijgen. In dit geval zal het bedrijf deze extra kosten doorberekenen aan de consumenten waardoor de verkoopprijs zal stijgen.

Winstinflatie

Winstinflatie ontstaat als bedrijven hun prijzen verhogen om op deze manier meer winst te maken.

Bestedingsinflatie

Wanneer consumenten meer geld gaan besteden neemt de vraag naar producten toe. Wanneer de vraag naar producten meer stijgt dan het aanbod van deze producten zal de prijs van deze producten stijgen en spreken we van overbesteding.
Een oorzaak van bestedingsinflatie kan een stijging van de maatschappelijke geldhoeveelheid zijn. Wanneer er meer geld in omloop komt, bijvoorbeeld door geldschepping, zal dit geld zijn waarde deels verliezen. Omdat er meer geld in omloop is zal de vraag naar producten stijgen en zullen ook de prijzen stijgen.

Geïmporteerde inflatie

Wanneer de prijzen van producten in andere landen stijgen en wij deze producten gaan importeren zullen bij ons de prijzen van deze producten ook stijgen. Op deze manier ontstaat er geïmporteerde inflatie.