Cookie Consent by TermsFeed

Anticyclisch conjunctuurbeleid

De overheid kan met haar begrotingsbeleid invloed uitoefenen op de conjunctuurbeweging van de economie. Een anticyclisch beleid zorgt ervoor dat de conjunctuurgolf minder diepe dalen heeft en minder hoge pieken heeft. Het tegenovergestelde van anticyclisch conjunctuurbeleid is procyclisch conjunctuurbeleid.

Bij een laagconjunctuur

Wanneer een overheid een anticyclisch begrotingsbeleid voert neemt de overheid de volgende beslissingen bij een laagconjunctuur.

Door de stijging van de overheidsuitgaven en een daling van overheidsinkomsten (belastingen) zal er een staatsschuld ontstaan. Deze staatschuld verhoogd de kosten en uitgaven in de toekomst.

Het beleid heeft niet altijd het gewenste effect, het kan zijn dat de consumenten het geld wat zij overhouden door de lagere belastingen niet extra gaan uitgeven maar juist gebruiken om te sparen. Hierdoor zal de consumptie niet toenemen. Hiernaast kan een deel van het geld weglekken naar het buitenland omdat consumenten meer producten gaan importeren.

Bij een hoogconjunctuur

Wanneer een overheid een anticyclisch begrotingsbeleid voert neemt de overheid de volgende beslissingen bij een hoogconjunctuur.

Tijdens de periode van hoogconjunctuur ontvangt de overheid meer dan dat het uitgeeft, deze extra inkomsten kan de overheid gebruiken om de staatschuld die tijdens de periode van laagconjuncuur is ontstaat af te lossen

Anticyclisch beleid

Anticyclisch conjunctuurbeleid zorgt voor minder diepe dalen en minder hoge pieken.

Anticyclisch conjunctuurbeleid in de praktijk

In de praktijk is het anticyclisch conjunctuurbeleid van de overheid lastig om te volgen. In tijden van een laagconjunctuur zullen politici het wel zien zitten om de overheidsuitgaven te verhogen en de belastingen te verlagen. Dit zijn namelijk populaire beslissingen die de inwoners van het land graag zien gebeuren. Echter is het verlagen van de overheidsbestedingen en het verhogen van de belastingen in tijden van een hoogconjunctuur geen populaire beslissing en wordt dit vaak niet gedaan door politici uit angst om kiezers te verliezen.