Cookie Consent by TermsFeed

Permanentie

Permanentie betekent dat een onderneming zodanig de boekhouding maakt dat op elk gewenst moment een balans en winst-en-verliesrekening kan worden opgesteld. Om dit te kunnen doen wordt onder andere gebruik gemaakt van transitorische posten.

Veel ondernemingen maken maar één keer per jaar een balans en winst-en-verliesrekening, vaak aan het einde van het jaar. Dit betekent dat een aantal gegevens, zoals bijvoorbeeld de afschrijvingen op de vaste activa, met één enkele mutatie aan het einde van het jaar kunnen worden geregeld. Wanneer een onderneming echter tijdens het boekjaar gegevens zouden willen weten zoals de voorlopige winst, kan zij deze niet uitrekenen. Er wordt in de loop van het jaar immers geen rekening gehouden met eerdergenoemde veranderingen.

Door gebruik te maken van onder andere transitoria wordt de boekhouding voortdurend kloppend gehouden en hoeft aan het einde van het jaar geen correctie worden gedaan. Hierdoor kan de onderneming ook op elk gewenst moment in de boekhouding een goed beeld krijgen van de stand van zaken.