Cookie Consent by TermsFeed

Instituties

Instituties zijn opgericht om de transactiekosten van een ruil te verlagen. Een voorbeeld van een institutie is de visafslag. Op de visafslag komen elke ochtend vissers bij elkaar met hun vangst, ook de kopers van deze vis komen naar de visafslag en bieden hier op de vis. Voordat de visafslag bestond moesten vissers opzoek naar een koper voor hun vis om vervolgens een prijs te onderhandelen. Deze zoektocht en onderhandeling bracht veel transactiekosten met zich mee. Door het ontstaan van de visafslag als institutie zijn de transactiekosten bijna helemaal verdwenen.

Test jezelf vraag 1

Geef bij de volgende instituties aan welke transactiekosten zij verlaagd hebben.

  1. De kaasmarkt in Alkmaar
  2. Een makelaar
  3. De website marktplaats

Antwoord

  1. Verlaagd de transactiekosten voor kaasproducenten en kaaskopers. Op de kaasmarkt komen alle kaasproducenten en kaaskopers bij elkaar.
  2. Een makelaar verlaagd de transactiekosten van het zoeken naar een huis. Je hoeft door de makelaar geen moeite meer te doen om te onderzoeken welke huizen er te koop zijn.
  3. Op marktplaats kan iedereen tweedehands producten aanbieden. Kopers en verkopers kunnen elkaar makkelijk vinden op marktplaats.