Cookie Consent by TermsFeed

Risico’s ruilen over tijd

Er zijn verschillende risico’s verbonden aan het ruilen over tijd. Deze risico’s kunnen zowel voor de persoon of onderneming gelden die het geld uitleent of die het geld leent. Beide partijen lopen het risico van informatie asymmetrie, hiernaast loopt de uitlener het risico op wanbetaling en inflatie.

Informatieasymmetrie

Informatieasymmetrie ontstaat wanneer de ene partij meer weet dan de andere partij. Iemand die een lening af wil sluiten weet vaak meer over zijn eigen financiële situatie dan de bank en wat hij precies met het geld gaat doen. De bank weet daarentegen meer over de lening die het verstrekt en hoe de kosten hierin zijn berekend.

Wanbetaling

Wanneer iemand die geld heeft geleend dit niet meer kan terugbetalen spreken we wanbetaling. Wanneer je geld uitleent probeer je dit risico in te schatten maar je weet dit nooit helemaal zeker. Hoe groter de onzekerheid hierbij is hoe meer rente je als uitlener van het geld wil voor je geld.

Inflatie

Door inflatie neemt de waarde van geld af, waar je vroeger €100 voor nodig had om te kopen heb je nu misschien wel €120, €160 of €200 voor nodig (afhankelijk van de hoogte van de inflatie). Hierdoor ontvangt een bank wel het geld terug wat het heeft uitgeleend, dit geld is nu een stuk minder waard. Om dit risico op te vangen zal de bank de rente verhogen met de te verwachten inflatie.