Cookie Consent by TermsFeed

Opofferingskosten

Opofferingskosten zijn de kosten van de beste alternatieve aanwendingsrichting die je niet hebt gekozen. Dit zullen we toelichten met behulp van het volgende voorbeeld.

Voorbeeld

Op een zaterdagavond zijn er twee dingen die je kan doen, je kan gaan werken bij je bijbaantje of je kan naar de bioscoop. Wanneer je ervoor kiest om naar de bioscoop te gaan verdien je geen geld bij je bijbaantje. Dit geld loop je mis omdat je niet werkt, dit misgelopen geld zijn de opofferingskosten om naar de bioscoop te gaan.

Wanneer we tussen meer dan twee alternatieven moeten kiezen zijn de opofferingskosten van elk alternatief de nettobaten van het de best denkbare alternatieve aanwendingsrichting.

Voorbeeld

Op zaterdagavond heb je de volgende drie mogelijkheden om te doen:

  • Je gaat werken ontvang je €35 loon, de kosten van ongerief hierbij zijn €15 en je betaald ook nog €1 benzine om hier te komen.
  • Je blijft thuis en gaat Netflixen, dit levert je €10 aan baten op, er zijn geen kosten.
  • Je gaat met vrienden naar een feest, de baten om hier naartoe te gaan zijn €28. Tijdens deze avond maak je ook kosten, namelijk €10.

Wanneer we dit in een schema zetten ziet dit er als volgt uit.

Activiteit Baten Kosten Nettobaten Opofferingskosten Gecorrigeerde nettobaten
Werken €35 €16 €14
Netflixen €10 €0 €10
Feest €28 €10 €18

Nu moeten we nog bepalen wat de opofferingskosten per activiteit zijn. Bij werken en Netflixen zijn de opofferingskosten €18, dit zijn namelijk de nettobaten van het beste alternatief het feest. De opofferingskosten van het feest zijn de €14 die de nettobaten van het werken zijn. Dit is namelijk het beste alternatief voor het feest. We kunnen nu de tabel verder invullen en de gecorrigeerde nettobaten berekenen.

Activiteit Baten Kosten Nettobaten Opofferingskosten Gecorrigeerde nettobaten
Werken €35 €16 €14 €18 −€4
Netflixen €10 €0 €10 €18 −€8
Feest €28 €10 €18 €14 €4

De gecorrigeerde nettobaten van het feest zijn het hoogst, het levert je dus het meest op als je zaterdagavond naar het feestje gaat.