Obligaties
Wanneer een overheid geld te kort heeft kan het geld lenen. Omdat het hier vaak om grote bedragen gaat van soms wel meerdere miljarden kan deze overheid niet aankloppen bij een bank, er is namelijk geen bank die zomaar een paar miljard kan uitlenen. Overheden kunnen er daardoor voor kiezen om staatsobligaties uit te geven. Een staatsobligatie is een lening die in allemaal kleine stukjes is geknipt. Deze stukjes staatsobligatie kan de overheid verkopen op de internationale kapitaalmarkt. De koper van een van een staatsobligatie ontvangt elk jaar rente op deze obligatie. Een staatsobligatie heeft een bepaalde looptijd, na afloop van de looptijd betaald de overheid het geld wat geleend is terug aan de mensen die de obligatie in hun bezit hebben.
Niet alleen overheden geven obligaties uit, ook grote bedrijven kiezen er soms voor om obligaties uit te geven. Wanneer een bedrijf obligaties uitgeeft komen deze obligaties onder de post obligatielening terug onder het lang vreemd vermogen op de balans.
Gedurende de looptijd van de obligatie kan de obligatiehouder ervoor kiezen om zijn obligatie te verkopen aan iemand anders. Wanneer dit gebeurd ontvangt de nieuwe obligatiehouder elk jaar de rente en ook de aflossing aan het eind van de looptijd.
Een obligatie is een stukje van lening