Fiscaal beleid
Fiscaal beleid is beleid wat de overheid gebruikt om de economie te beïnvloeden. Hierbij gebruikt de overheid de overheidsinkomsten (belasting) en de overheidsuitgaven.
Overheidsinkomsten
De overheidsinkomsten bestaan uit de verschillende belastingen die de overheid ontvangt. Door deze te verhogen of te verlagen kan de overheid de economie aanwakkeren of afremmen. Wanneer de overheid de belastingen verlaagt neemt het inkomen van de inwoners toe en hebben zij meer te besteden. Hierdoor neemt de geaggregeerde vraag toe, stijgt het bbp en ontstaat er economische groei. Andersom wanneer de overheid de belastingen zal verhogen neemt de geaggregeerde vraag af en zal de economie minder hard groeien.
Overheidsuitgaven
De overheid kan de economie aanwakkeren door meer overheidsuitgaven te doen. Door de extra overheidsuitgaven in bijvoorbeeld nieuwe infrastructuur verhoogd de geaggregeerde vraag en het bbp waardoor de economie groeit. Andersom wanneer de overheid besluit om te bezuinigen en dus om minder uit te geven zal dit zorgen voor een minder grote groei of een daling van het bbp en de economsiche groei.