AOW & Omslagstelsel
Wanneer je in Nederland de pensioengerechtigde leeftijd hebt ontvang je een basispensioen van de overheid. Dit pensioen heet de AOW, dit is de afkorting voor Algemene Ouderdomswet. De pensioengerechtigde leeftijd is op dit moment 67 jaar, maar men verwacht dat dit in de toekomst hoger komt te liggen.
Het AOW wordt betaald doormiddel van het omslagstelsel. Het omslagstel betekent dat de werkenden van nu elke maand belasting afdragen. Deze belasting worden gebruikt om de AOW-pensioenen van de ouderen van nu te betalen. Dit betekent dat je bij de AOW niet voor jezelf elke maand geld opzij zet wat je later ontvangt wanneer je met pensioen gaat maar dat dit geld naar de pensioengerechtigden van nu gaat. Wanneer jij later zelf met pensioen gaat ontvang jij AOW wat door de werkenden van dan wordt betaald.
Door de vergrijzing is de vraag ontstaan of de AOW nog wel betaald kan worden. Wanneer er namelijk steeds meer mensen met pensioen moet hun AOW door een steeds kleinere groep mensen betaald worden. Hierdoor zijn er twee oplossingen te bedenken:
- De pensioensleeftijd wordt verhoogd Wanneer mensen later met pensioen gaan ontvangen zij minder lang een pensioen en blijven zij langer werken. Hierdoor dalen de kosten van de pensioenen en kunnen de kosten door meer werkenden betaald worden.
- De hoogte van de AOW gaat omlaag Wanneer de hoogte van de AOW daalt, ontvangen de gepensioneerden minder AOW. Dit heet gekort worden op je pensioen. Door de AOW te verlagen dalen de kosten voor de AOW.