Cookie Consent by TermsFeed

Abstracte markt

Een abstracte markt is een concept en geen daadwerkelijke markt waar je op kunt handelen. Abstracte markten bestaan alleen in theorie en worden soms gebruikt om een groep concrete markten aan te duiden. In de economie wordt er nagenoeg alleen gesproken over abstracte markten. Abstracte markten zijn het tegenovergestelde van concrete markten.
Een voorbeeld van een abstracte markt is de huizenmarkt. De huizenmarkt bestaat alleen in theorie. In praktijk is de huizenmarkt verdeeld over een aantal fysieke concrete markten, zoals de website funda.nl, waarop mensen daadwerkelijk huizen kunnen kopen. Er is geen 'huizenmarkt' waar je naartoe kan gaan om een huis te kopen of verkopen.

Soms is het lastig om te onderscheiden of een markt een concrete of abstracte markt is. Een voorbeeld hiervan is de aandelenmarkt. Stel jezelf daarom altijd de vraag: is er een plaats, fysiek of digitaal, waar ik naartoe kan gaan met deze naam waar ik iets kan kopen? Als je antwoord hierop nee is, dan is sprake van een abstracte markt.