Cookie Consent by TermsFeed

Naamloos vennootschap (nv)

Een naamloos vennootschap, afgekort nv, is een ondernemingsvorm waarbij er meerdere eigenaren zijn. Elke eigenaar heeft een of meerdere aandelen in zijn bezit en wordt aandeelhouder genoemd. De dagelijkse leiding van de onderneming is in handen van een of meerdere directeuren. Wanneer de onderneming meer geld nodig heeft kunnen zij ervoor kiezen om nieuwe aandelen uit te geven die gekocht kunnen worden op de beurs. Aandeelhouders kunnen ook hun aandelen van een nv verhandelen op de beurs.

Wanneer een naamloos vennootschap verlies maakt en schulden maakt zijn de aandeelhouders en directeur niet met hun privévermogen aansprakelijk. Gaat de onderneming failliet dan ben je als aandeelhouder wel het geld kwijt wat je in de onderneming hebt gestopt. Als directeur ben je wel aansprakelijk voor eventuele schulden wanneer er sprake is van wanbeleid.

De directeur van de nv is in loondienst en ontvangt loo, hierover betaald hij inkomstenbelasting. Over de winst van de onderneming moet de onderneming vennootschapsbelasting betalen. De overgebleven winst kan als dividend worden uitgedeeld aan de aandeelhouders of gebruikt worden om te investeren.