Cookie Consent by TermsFeed
Belangrijk (klik om te openen)
De markt monopolistische concurrentie samengevat:
Aantal aanbieders: veel
Aantal vragers: veel
Soort goed: heterogeen
Transparantie: slecht
Toetredingsdrempels: weinig

Monopolistische concurrentie

Bij de marktvorm van monopolistische concurrentie zijn er veel aanbieders die allemaal een verschillend product aanbieden. We spreken van een heterogeen product. Aanbieders voegen allemaal net iets anders toe aan hun product of gebruiken een andere vorm van marketing om dit verschil te benadrukken.

Een voorbeeld van een markt met monopolistische concurrentie is de restaurant markt in een stad. Er zijn veel restaurants, maar elk restaurant heeft een andere specialiteit en biedt iets anders aan. Hierdoor is dit restaurant een soort van monopolist op zijn eigen kleine deelmarkt. Denk hierbij aan een italiaans restaurant, burgertent en een pannenkoekenrestaurant die in een stad zitten. Ze zijn alle drie actief op de restaurant markt maar bieden een andere product aan waardoor ze met dat product een beetje monopolist zijn.

Test jezelf vraag 1

Leg uit waarom de kledingwinkels in een stad opereren op een markt met monopolistische concurrentie.

Antwoord

Elke kledingwinkel in een stad biedt een product aan wat iets van elkaar verschilt. Er zijn kledingwinkels gericht op mannen, vrouwen, kinderen of allebei. Ook de merken en de prijzen van deze kledingwinkels verschillen. Hierdoor zijn deze kledingwinkels allemaal monopolist op hun eigen kleine deelmarkt.