Cookie Consent by TermsFeed

Actieven en inactieven

Elke dag hoor je in het nieuws wel iets over de economie, soms hoor je dat het goed gaat en dat er sprake is van economische groei terwijl je een tijdje later hoort dat het slecht gaat en dat er sprake is van een recessie.

Economische groei

Wanneer het bbp stijgt spreken we van economische groei. Bedrijven verkopen meer, investeren in nieuwe machines en nemen meer personeel aan waardoor de werkloosheid daalt. Hierdoor stijgen de overheidsinkomsten omdat zij meer belastingen ontvangen en tegelijkertijd dalen de overheidsuitgaven omdat er steeds meer minder mensen een uitkering ontvangen.

Recessie

Wanneer het bbp langere tijd daalt spreken we van een recessie, de economische groei is voorbij. Wanneer een recessie lang duurt spreken we van een crisis. Tijdens een recessie en crisis nemen de inkomsten van bedrijven af, consumenten zijn namelijk minder gaan kopen. Hierdoor moeten bedrijven personeel ontslaan waardoor er werkloosheid ontstaat. De ontvangsten van de overheid nemen af omdat ze minder belasting ontvangen en de uitgaven nemen toe doordat veel mensen werkloos raken en een uitkering ontvangen.

Economische groei Recessie
BBP Stijgt Daalt
Werkloosheid Daalt Stijgt
Overheidsontvangsten Stijgen Dalen
Overheidsuitgaven Dalen Stijgen