Cookie Consent by TermsFeed

Besloten vennootschap (bv)

Een besloten vennootschap, afgekort bv, is een ondernemingsvorm waarbij er meerdere eigenaren zijn. Elke eigenaar heeft een of meerdere aandelen in zijn bezit en wordt aandeelhouder genoemd. De dagelijkse leiding van de onderneming is in handen van een of meerdere directeuren.
Een kleine bv heeft soms maar een aandeelhouder, deze aandeelhouder is dan ook de directeur.

Wanneer de onderneming meer geld nodig heeft kunnen zij ervoor kiezen om nieuwe aandelen uit te geven. De aandelen van een bv kunnen niet verkocht en gekocht worden via de beurs. De aandelen van een bv zijn namelijk op naam, dit betekend dat je ze niet zomaar mag verkopen.

Wanneer een besloten vennootschap verlies maakt en schulden maakt zijn de aandeelhouders en directeur niet met hun privévermogen aansprakelijk. Gaat de onderneming failliet dan ben je als aandeelhouder wel het geld kwijt wat je in de onderneming hebt gestopt. Als directeur ben je wel aansprakelijk voor eventuele schulden wanneer er sprake is van wanbeleid.

De directeur van de bv is in loondienst en ontvangt loon, hierover betaald hij inkomstenbelasting. Over de winst van de onderneming moet de onderneming vennootschapsbelasting betalen. De overgebleven winst kan als dividend worden uitgedeeld aan de aandeelhouders of gebruikt worden om te investeren.