Cookie Consent by TermsFeed

Accijns

Accijns zijn indirecte belastingen die de overheid op bepaalde producten heft. Accijns verhogen de prijs van het product waardoor consumenten hier minder van zullen kopen. Accijns worden vooral geheven op producten waarvan de overheid het gebruik wil verminderen, denk bijvoorbeeld aan sigaretten, alcohol en brandstof. Accijns moeten ervoor zorgen dat mensen minder roken, drinken en minder auto rijden.

Elk land mag zelf bepalen of zij op een bepaald product accijns willen heffen. Zo heeft Noorwegen er bijvoorbeeld voor gekozen om accijns te heffen op producten met veel suiker, snoep is hierdoor erg duur en wordt minder gekocht in Noorwegen. Het doel hiervan is om de bevolking gezonder te maken.

Test jezelf vraag 1

Leg uit dat accijns op tabaksproducten ervoor zorgt dat de overheid meer geld ontvangt maar ook meer geld bespaard op de lange termijn.

Antwoord

Accijns op tabaksproducten levert de overheid direct meer inkomsten op omdat zij de accijns ontvangen. Doordat de prijs van tabaksproducten stijgt door de accijns zal de vraag naar tabaksproducten afnemen. Doordat mensen minder tabaksproducten gebruiken blijven zij gezonder en nemen de kosten voor de gezondheidszorg af.