Cookie Consent by TermsFeed

Wet van Gresham

De wet van Gresham is bedacht door Sir Thomas Gresham.
De wet van Gresham luidt als volgt: 'Bad money drives out good money'. In het Nederlands is dit: 'Slecht geld verdringt goed geld'.

Sir Thomas Gresham

Sir Thomas Gresham

Met slecht geld word muntgeld bedoeld waar de intrinsieke waarde lager is dan soortgelijk geld met dezelfde nominale waarde. Stel je voor dat er twee munten waren waar allebei €1,- op zou staan, een munt zou gemaakt zijn van goud en de ander van zilver. Volgens de wet van Gresham zullen mensen alleen nog maar met de zilveren €1,- munt betalen en zullen zij de gouden €1,- munt bewaren omdat hier de intrinsieke waarde hoger van is. Op deze manier heeft het slechte geld (de zilveren munt) het goede geld (de gouden munt) verdreven.

Een ander voorbeeld waarin de wet van Gresham voorkomt is als volgt: Wanneer er vroeger munten werden geslagen konden burgers hier soms kleine randjes vanaf halen. Van al deze stukjes munt maakte zij dan weer nieuwe munten. Hierdoor hadden niet alle munten dezelfde intrinsieke waarde, sommige munten waren immers lichter geworden. Ook nu geld weer dezelfde regel: Het slechte geld zal gebruikt worden en mensen zullen het goede geld bewaren omdat dit meer waarde heeft.
Tegenwoordig staat er in de rand van euromunten een tekst gegrafeerd of zijn er streepjes aangebracht, het is dus niet meer mogelijk om stukjes van de munt af te schrapen.

Nederlandse munt

Op het twee euro stuk staat 'GOD ZIJ MET ONS' geschreven. Tekst of patronen op de rand van muntstukken zijn origineel om het afschrapen van materiaal tegen te gaan.