Verplichte verzekeringen
Voor veel zaken kan je zelf kiezen of je hier een verzekering voor afsluit of niet, maar er zijn ook verzekeringen waarbij de overheid de inwoners van een land verplicht om hieraan mee te doen. Door deze verzekeringen voor iedereen verplicht te maken, dwingt de overheid solidariteit af. Hiermee bedoelen we dat de mensen met een klein risico zich voor dezelfde premie moeten verzekeren als de mensen met een hoog risico. Op deze manier betalen de mensen met een klein risico mee aan de kosten die de mensen met een hoog risico maken. De risico’s worden gespreid over alle inwoners en zorg ervoor dat mensen met een hoog risico geen hoge premie moeten betalen.
Een voorbeeld van een verplichte verzekering in Nederland is de zorgverzekering. Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering afsluiten en iedereen betaald hier ongeveer dezelfde premie voor. Dit hangt alleen af van de verzekeraar en het gekozen eigen risico. De verzekeraar kijkt niet naar de hoogte van het risico van de verzekeringsnemer wanneer hij de premie bepaald. Dit zou namelijk oneerlijk zijn voor mensen die ziek zijn, zij zouden dan een veel hogere premie moeten betalen dan mensen die gezond zijn.
Het verplicht stellen van een verzekering gaat averechtse selectie tegen, niet alleen mensen met een groot risico sluiten nu een verzekering af maar iedereen doet dit. Dit zorgt ervoor dat bepaalde verzekeringen, zoals zorgverzekeringen, voor iedereen betaalbaar blijven.