Cookie Consent by TermsFeed

Schaarste

De behoefte van de mens in onbegrensd, wanneer je iets hebt wil je het liefst meer. Helaas hebben we niet genoeg middelen om in al onze behoeften te voorzien. Dit betekent dat we keuzes moeten maken waar we onze beperkt aantal middelen voor gaan inzetten.

We spreken van schaarse middelen wanneer:

Wanneer middelen niet voldoen aan de twee eisen om van een schaarsmiddel te spreken, zijn dit vrije goederen.

Voorbeeld

John heeft een prachtige boom in zijn tuin staan. Maar eigenlijk wil hij ook wel een stoel of een tafel hebben. Hij kan er voor kiezen om de boom om te hakken en hier een stoel of een tafel van te maken, maar hij houdt er ook van om onder zijn boom te luieren. Wanneer hij drie bomen had gehad was het simpel geweest, dan had hij twee bomen omgehakt om een stoel en een tafel te maken en een boom laten staan zodat hij kon luieren onder zijn boom. De boom van John is een schaars middel. John heeft maar één boom beschikbaar, hierdoor kunnen we zeggen dat de middelen die John heeft om in zijn behoeften te voorzien beperkt aanwezig zijn. Omdat John zijn boom voor verschillende behoeften kan gebruiken, zeggen we dat de boom alternatief aanwendbaar is.

Let op! Schaarste betekent niet hetzelfde als zeldzaam. Het betekent dat we te weinig van deze middelen hebben om in alle behoeften van alle mensen te voorzien, niet dat er maar heel weinig van is.

Test jezelf vraag 1

Is tijd schaars?

Antwoord

Ja tijd is schaars, het voldoet namelijk aan de twee voorwaarden:

  • Tijd is beperkt aanwezig, je hebt maar 24 uur op een dag.
  • Je kan je tijd voor verschillende doeleinden gebruiken, je kan gaan werken, leren voor een proefwerk of een Netflix serie kijken.

Test jezelf vraag 2

De mb's van je telefoonabonnement zijn schaars want:

Antwoord

  • Je hebt een beperkt aantal mb's per maand.
  • Je kan je mb's voor verschillende doeleinde inzetten, zo kan je ze gebruiken om op instagram te zitten of om iets op te zoeken op internet.