Minimumprijs
Een minimumprijs is een prijs voor een goed of dienst die wordt ingesteld door de overheid. Deze minimumprijs ligt vaak boven de marktprijs.
Minimumprijzen worden ingesteld om producenten van een vaste prijs te verzekeren waarvoor zij hun producten en diensten kunnen verkopen. Door de minimumprijs betalen consumenten een hogere prijs dan dat zij zouden moeten betalen wanneer de overheid niet had ingegrepen. De overheid heeft hier echter een goede reden voor, de overheid wil niet dat alle producten goedkoop uit het buitenland geïmporteerd worden. Door de minimumprijs zijn er namelijk meer binnenlandse producenten die het product willen en kunnen aanbieden. Een markt waarop de overheid minimumprijzen ingesteld heeft is in de landbouwsector.
Door de minimumprijs worden er meer goederen aangeboden dan dat er worden gevraagd, hierdoor ontstaat er een aanbodsoverschot.
In de volgende vraag en aanbod grafiek zie je wat er gebeurd als er een minimumprijs wordt ingesteld.
Het instellen van een minimumprijs heeft verschillende negatieve gevolgen:
- De overheid moet producenten een bepaalde minimumprijs bieden, dit betekent dat zij grote hoeveelheden van een bepaald product moet opkopen.
- De opgekochte producten worden vernietigd of tegen dumpprijzen in het buitenland verkocht. Andere landen gaan hierdoor invoerheffingen heffen omdat zij geen oneerlijke concurrentie willen.
- De consument betaald een hogere prijs op de markt.