Cookie Consent by TermsFeed

Internationale samenwerking

De verschillende productiefactoren kunnen makkelijk de grenzen over. Je kan makkelijk aandelen kopen van een Amerikaans bedrijf, gaan werken in Spanje of geld lenen van een Franse bank. De wereld lijkt wel een dorp, waar mensen een paar eeuwen geleden niet verder kwamen dan hun eigen stad of streek reist iedereen nu de wereld over. Ook de producten en diensten die wij consumeren komen van over de hele wereld en onze producten exporteren wij ook overal naartoe.

Binnen de Europese Unie werken de lidstaten veel met elkaar samen. Zij hebben een interne markt waar bedrijven vrij met elkaar kunnen handelen, er is op deze markt sprake van vrijhandel. Naast dat goederen en diensten de grenzen over kunnen hier, kunnen ook personen en kapitaal makkelijk van het ene naar het andere land.

Niet alleen de landen binnen de Europese Unie werken veel met elkaar samen, ook met andere landen zijn er al handelsverdragen gesloten of zijn er nog onderhandelingen. Voorbeelden hiervan zijn TTIP (tussen de EU en de VS) en CETA (tussen de EU en Canada).