Cookie Consent by TermsFeed
Downloads

Voor deze werkvorm zijn de volgende downloads nodig:

Verboden woord

Geschikt voor: havo

Lesdoel: de leerlingen kennen de verschillende begrippen uit het gekozen concept.

Tijd: 10-15 minuten

Benodigdheden

Voorbereiding

Werkwijze

Verboden woord is een spel waarbij het woord op een kaartje omschreven moet worden. Bij het omschrijven van het woord mag het woord zelf en de andere woorden die op het kaartje staan niet genoemd worden. Het spel kan op verschillende manieren gespeeld worden.

Klassikaal I

Leg een stapel met kaartjes voorin het lokaal neer, vraag een leerling om naar voren te komen en het begrip wat op het bovenste kaartje staat te omschrijven. De andere leerlingen in de klas moeten raden. Wanneer een leerling het woord heeft geraden krijgt hij een punt en mag hij naar voren komen om het volgende begrip te omschrijven. De leerling die aan het eind de meeste punten heeft gewonnen.

Klassikaal II

Leg een stapel met kaartjes voorin het lokaal neer, vraag een leerling om naar voren te komen en het begrip wat op het bovenste kaartje staat te omschrijven. De andere leerlingen in de klas moeten raden. Wanneer een leerling het woord weet schrijft hij het begrip op het antwoordformulier. Na 1 minuut (of minder) is de denktijd om en vertelt de leerling het omschreven begrip. Leerlingen noteren op hun blad of zij het begrip juist of onjuist hadden. Wanneer zij een begrip onjuist hadden of niet wisten zoeken zij aan het eind de betekenis op en schrijven deze op het antwoordformulier erbij.

Groepen

Verdeel de klas in groepjes van vier tot zes leerlingen. Een leerling begint met het omschrijven van het begrip, de andere leerlingen in het groepje moeten raden. De leerling die het woord raad verdiend een punt. Laat de leerling die het woord heeft geraden het volgende woord omschrijven of laat de beurt met de klok mee gaan zodat elke leerling aan de beurt komt bij het omschrijven.