Cookie Consent by TermsFeed
Downloads

Voor deze werkvorm zijn de volgende downloads nodig:

Elementair boekhouden

Geschikt voor: havo & vwo

Lesdoel: De leerlingen weten wanneer een balanspost meer of minder wordt.

Benodigdheden

Voorbereiding

Download de PowerPoint: Elementair boekhouden, wordt de post meer of minder?

Voorkennis leerlingen

Voordat deze werkvorm uitgevoerd kan worden moeten de leerlingen weten wat een balans is en welke balansposten er zijn. Ook moeten zij weten dat een balans altijd in evenwicht moet zijn.

Werkwijze

Start de PowerPoint op, in de PowerPoint staan verschillende financiële feiten en een balanspost die veranderd. Vraag de leerling bij elke dia wat zij denken wat er met de desbetreffende balanspost gebeurt. Wanneer de leerling denkt dat de balanspost meer wordt door de financiële gebeurtenis steek hij zijn hand op. Denkt de leerling dat de balanspost minder wordt door de financiële gebeurtenis dan houdt de leerling zijn handen omlaag. Door nog een keer te klikken verschijnt er in de balans wat er met de desbetreffende balanspost gebeurt. Op de volgende dia staat de andere balanspost die veranderd door het financiële feit. Vraag de leerlingen weer of zij denken of de balanspost meer of minder wordt en dit kenbaar te maken door hun hand op te steken of hun hand omlaag te houden. Door nog een keer te klikken verschijnt ook wat er met de desbetreffende balanspost gebeurt. Door nog een keer te klikken verschijnt er wat er met de totalen gebeurt. Op deze manier zien de leerlingen dat een financieel twee balansposten laat veranderen maar dat de balans nog steeds in evenwicht is.

Nabespreking

Vraag de leerlingen wat hen is opgevallen tijdens de opdracht.

Verdieping

Geef leerlingen de opdracht om individueel of in tweetallen financiële feiten te verzinnen en vervolgens aan te geven welke balansposten door dit financiële feit meer of minder worden.