Cookie Consent by TermsFeed

Ondernemingsraad

De ondernemingsraad is een groep van werknemers van een bedrijf die overleggen en beslissingen maken in het bedrijf. Een ondernemersraad is verplicht voor een bedrijf met 50 of meer werknemers en heeft een aantal rechten waardoor zij ervoor zorgen dat werkgevers en werknemers samen beslissingen maken over het bedrijf.

Adviesrecht

Wanneer de directie een belangrijke beslissing maakt, bijvoorbeeld over financiën of de organisatie van het bedrijf, moet de directie advies vragen aan de ondernemingsraad. De directie kan dit advies negeren, maar dan moet het hiervoor een reden geven aan de ondernemingsraad. De OR mag ervoor kiezen deze reden niet te accepteren. Wanneer dit gebeurt moet de directie naar de Ondernemingskamer in Amsterdam om te vragen of zij het advies alsnog mogen negeren.

Wanneer de directie een verandering wel maken op het gebied van personeel, bijvoorbeeld de werktijden, arbeidsomstandigheden of beleid over ziekteverzuim, moet de OR hiermee instemmen. Doet de OR dit niet, dan mag de verandering niet worden uitgevoerd. Doet de directie dit toch dan kan de OR naar de rechter stappen. Vervolgens kan de directie aan de rechter vragen om de verandering toch uit te mogen voeren.

Initiatiefrecht

De ondernemingsraad heeft het recht op eigen initiatief een voorstel te doen over een aantal zaken. De directie moet vervolgens minstens één keer over het voorstel overleggen met de OR. Daarna mag zij een beslissing maken, die zij wel schriftelijk moet uitleggen.

Informatierecht

De ondernemingsraad heeft recht op ale informatie die nodig is voor het uitvoeren van zijn taak, bijvoorbeeld financiële gegevens over de onderneming.

Medezeggenschapsraad

Sommige organisaties die niet vallen onder de term onderneming hebben toch iets dat lijkt op een ondernemingsraad. We noemen deze een medezeggenschapsraad. Het meest bekende voorbeeld van het bestaan van een MR is op scholen, waar zowel docenten als ouders van leerlingen meedoen.