Cookie Consent by TermsFeed

Echtscheiding

Een huwelijk niet meer kan worden gered kan een scheiding worden aangevraagd bij de burgerlijke stand. Op deze pagina bespreken we de procedure van een scheiding.

Duurzaam ontwricht

Wanneer een huwelijk niet meer gered kan worden noemen we het huwelijk duurzaam ontwricht.

Duurzame ontwrichting is de enige eis voor een scheiding.

Verzoekschrift indienen

De eerste stap in de scheidingsprocedure is het indienen van het verzoekschrift.

Het verzoekschrift is een document met de vraag aan de rechter om het huwelijk te beëindigen.

Twee documenten worden vaak bij het verzoekschrift meegestuurd. (1) Een ouderschapsplan is verplicht als de partners kinderen hebben. In het ouderschapsplan staan de afspraken over de verzorging van de kinderen. (2) Een echtscheidingsconvenant is een document met alle afspraken over de scheiding. Als deze wordt bijgevoegd kan ook hierover een uitspraak worden gedaan, anders kost dit een extra rechtzaak.

Eenzijdig verzoek of tweezijdig verzoek

Een partner kan ervoor kiezen om alleen een verzoekschrift in te dienen, dit heet een eenzijdig verzoek. De scheidingsprocedure duurt dan langer. Beide partners kunnen ook samen een verzoekschrift indienen, dit heet een tweezijdig verzoek. De scheidingsprocedure duurt dan korter.

Verweerschrift

Wanneer er sprake is van een eenzijdig verzoek gaat de rechtbank over tot betekenen: zij geven het verzoekschrift aan de andere partner.

Als de andere partner het niet eens met de scheiding mag de partner een verweerschrift opstellen, waarin staat waarin zij het niet eens zijn en een voorstel voor een alternatief.

De partner mag zich verweren tegen het beëindigen van het huwelijk omdat deze niet duurzaam ontwricht is. Dit is alleen zinloos: het indienen van een verzoekschrift is ook bewijs van duurzame ontwrichting.

Naast duurzame ontwrichting kan de partner zich verweren tegen de afspraken in het verzoekschrift.

Referteverklaring

Wanneer een partner het wel eens is met de afspraken mag deze een referteverklaring afgeven.

Zitting

De derde stap in het scheidingsproces is de zitting. Dit is een rechtzaak over de afspraken voor de scheiding.

Een zitting is alleen van toepassing bij één of meer van de volgende voorwaarden:

Er is dus in de meeste gevallen geen zitting wanneer geldt:

Beschikking

Aan het einde van de zitting wordt een beschikking opgesteld. Hierin staat de beslissing van de rechter tijdens de zitting.

Hoger beroep en cassatie

Wanneer één van de partners het niet eens is met de uitspraak van de rechter kan deze in hoger beroep gaan. Er wordt dan een nieuwe zitting gehouden en een nieuwe beschikking opgesteld, dit keer door een hogere rechter. Het hoger beroep moet binnen 3 maand een uitspraak opleveren.

Als de partner het dan nog niet eens is met de beslissing kan deze in cassatie gaan. De uitspraak wordt dan bekeken door de hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad. De Hoge Raad doet de zitting alleen niet opnieuw, maar bekijkt alleen of de rechters in hoger beroep volgens de wet correct hebben gehandeld. Ook cassatie moet binnen 3 maand een uitspraak opleveren.

Beschikking inschrijven

Na eventueel hoger beroep en cassatie wordt de definitieve beschikking ingeschreven bij de burgerlijke stand. Op dat moment is de scheiding officieel

Mijlpalen

Voor de scheidingsprocedure zijn twee momenten erg belangrijk.

De scheiding is officieel vanaf de inschrijving van de beschikking, maar de gemeenschap van goederen stopt al bij het indienen van het verzoekschrift.