Cookie Consent by TermsFeed

Alimentatie en pensioen

Eén van de plichten tijdens het huwelijk is de onderhoudsplicht. Vooral in combinatie met het nihilbeding kan deze plicht ervoor zorgen dat partners in een huwelijk de beslissing maken een ‘scheve’ taakverdeling te maken, waarbij één van beide partners zich focust op zijn of haar carrière, en de andere partner het huishouden regelt. Dit levert problemen op wanneer de partners gaan scheiden omdat de ene partner beter in staat zal zijn als alleenstaande een inkomen te verdienen.

Alimentatie

Alimentatie is een bijdrage in de kosten van het levensonderhoud van de ex-partner. Er bestaan twee soorten alimentatie

Behoefte, behoeftigheid en draagkracht

De hoogte van alimentatie wordt bepaald op basis behoefte, behoeftigheid en draagkracht.

Ofwel: alimentatie zorgt ervoor dat de minder verdienende partner zijn of haar levenstandaard kan aanhouden. Het wordt verminderd met het bedrag dat de partner zelf kan betalen en is maximaal een bedrag dat de andere partner kan betalen.

Pensioenverdeling

Wanneer een partner minder inkomen heeft, is ook de pensioenopbouw minder hoog. De pensioenopbouw tijdens het huwelijk wordt daarom ook verrekend.

Beide partners hebben recht op 50% van het pensioen van de andere partner. Dit recht is voorwaardelijk en het geld wordt pas verrekend als de partners met pensioen gaan.

Wanneer één van beide partners overlijdt vervalt dit recht.

In de huwelijkse voorwaarden kan worden opgenomen dat de verdeling bij scheiding anders is.

Nabestaandenpensioen

Tijdens het huwelijk is het mogelijk een verzekering af te sluiten waardoor bij overlijden van een partner de andere partner geld ontvangt. Deze verzekering noemen we het nabestaandenpensioen.

Er zijn twee vormen van nabestaandenpensioen. Bij de vorm opbouw ontvangt bij een scheiding de partner onmiddelijk het opgebouwde bedrag. Bij de vorm risico gaat de waarde verloren.