Cookie Consent by TermsFeed

Deelnemingen

Deelnemingen is een vorm van kapitaalverschaffing met als doel een duurzame band aan te gaan gericht op de eigen werkzaamheden van de kapitaalverschaffer.

Om van een deelneming te spreken moet dus aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  1. Er is kapitaal verschaft aan een andere bv/nv
  2. De kapitaalverschaffing is bedoelt om een duurzame band aan te gaan
  3. De duurzame band is gericht op de eigen werkzaamheden van de bv/nv

De kapitaalverschaffing gebeurt door aandelen te kopen van een andere bv/nv. Met deze aandelen krijgt de bv/nv stemmen in de Algemene Vergadering Aandeelhouders en kan daardoor beslissingen maken in de andere bv/nv waar de kapitaalverschaffende bv/nv voor de eigen werkzaamheden voordeel bij heeft.

Een voorbeeld hiervan is een nv in de detailhandel die een deelneming heeft in een bedrijf die de producten die zij verkoopt produceert. Door deze deelneming kan de nv concurrenten in de detailhandel dwarszitten door hen voor een hogere prijs in te laten kopen.

Minderheidsbelang of meerderheidsbelang

Wanneer een onderneming minder dan 50% van de aandelen van een andere onderneming in bezit heeft spreken van een minderheidsbelang. Zodra een onderneming meer dan 50% van de aandelen in bezit heeft spreken we van een meerderheidsbelang. Wanneer een onderneming meer dan 5% van de aandelen in handen heeft moet de onderneming dit in de jaarrekening apart opnemen.

Dochteronderneming

De grens van het meerderheidsbelang van 50% van de aandelen moet niet verward worden met de grens van 50% van de stemmen. Wanneer een onderneming 50% van de stemmen in de Algemene Vergadering Aandeelhouders heeft spreken we van een moeder- en dochtermaatschappij.